Eğitimci Olarak Hz. Peygamber (s.a.s):
İslam dininin temel kaynaklarının Kur’an ve Sünnet olması sebebiyle, müslümanlar için Hz.Peygamber’in (s.a.v) sözleri ve uygulamaları her alanda önem taşımaktadır. Hayatta karşılaşılan problemleri çözmede, bir konu üzerinde çalışıp bilgi üretmede, cevabı aranacak sorulardan biri de “Acaba Hz.Peygamber’in bu konudaki uygulamaları nasıldır, sözleri nelerdir?” olmalıdır.
Çünkü alemlere rahmet olarak gönderilen Hz.Muhammed’in müslümanlara hayatın her alanında örnek teşkil ettiği Kuran-ı Kerimde belirtilmektedir. “And olsun Resulullah’ta sizin için, Allah’a ve ahiret hayatına kavuşmayı umanlar için, en güzel örnek vardır.(Ahzab 33/21)
Tebliğ ettiği ve bütün insanlığa sunduğu mesajı ile hayatın her alanına ışık tutan Hz. Peygamber hiç şüphesiz eğitim öğretimle ilgili olarak da birçok söz ve uygulamanın sahibidir. “Ben öğretmen olarak gönderildim” sözüyle yaptığı işin bizatihi eğitim öğretim olduğunu vurgulayan Hz. Peygamber; ailede, camide ve diğer alanlardaki uygulamalarıyla da eğitim öğretim faaliyetinin bizzat içinde olduğunu her zaman göstermiştir.
Hz.Peygamber’in eğitim ve terbiye metodunda belli başlı ilkeler vardır. Bunlar;
– Öğretmede orta yolda durmaya ve insanları bıktırmaktan uzak durmaya riayet etmiştir.
-Öğrenenler arasındaki kişisel farklılıkları göz önünde bulundurmuştur.
-Mukayese ve örneklendirme metodunu kullanmıştır
Mekke döneminin ilk yıllarında Darü’l Erkam’ı bir eğitim öğretim merkezi olarak kullanmış, hicretten iki yıl önce Mekke’ye gelip Akabe mevkiinde müslüman olan Medinelilerin eğitimi ile ilgilenmiş, onların isteği üzerine Kur’an’ı ve İslam’ın prensiplerini öğretmek için Medine’ye Musab b. Umeyr’i öğretmen olarak göndermiştir.
Hicretten sonra Medine’de Hz. Peygamber’in ilk ve önemli faaliyetlerinden birisi de eğitim öğretim merkezi olan Mescid-i Nebeviyi inşa etmek olmuştur. Bedir savaşında ele geçirilen esirlerin, Müslümanlara okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmaları da Hz. Peygamber’in eğitim öğretime verdiği önemi göstermektedir.
Hz.Peygamber’in ilme verdiği önem hadislerinde de karşımıza çıkmaktadır. “İlim ve hikmet,Müslümanın yitiğidir.Nerede bulursa onu alır.” (Tirmizi,İlim,19) “İlim öğrenmek her müslümana farzdır.Allah ilim öğrenmek amacıyla yola çıkan kimseye cennetin yolunu kolaylaştırır.” (İbn Mace,Mukaddime,17)
Hz.Peygamber’in hayatının her aşamasında modern pedogoji ve eğitim bilimlerinin bize sunduğu ilke ve metotlara dair birçok sözlü ve yazılı uygulamayı görmek mümkündür.Kur’an’ı Kerim’in her yönüyle “en güzel örnek” olarak takdim ettiği Hz.Peygamber ortaya koyduğu eğitim öğretim modeliyle de çağlara hitap etmiştir.
Bir yanıt yazın