Barış Dini Olan İslam Nasıl Savaş Dini Görünüyor?
İslam “Ey iman edenler! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin” (Bakara 2/208), Hz. Peygambere “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya, 21/107), buyurarak barış amaçlı bir din olduğunu ortaya koyar. Ayrıca Hz. Muhammed (s.a.s), “Selamı aranızda yayınız.” (Müslim, İman 93) buyurarak, insanlar arasında kardeşlik, yakınlık, dostluk ve güven duygularının canlı tutulmasını istemektedir. İslam savaş ve şiddete zorunlu durumlarda izin vermekle birlikte genel olarak barış esastır.
Barışın İslamdaki önemi büyüktür. Yüce dinimiz İslam, yeryüzünde barış ve adaleti amaçlamış; kini, nefreti, düşmanlığı, bozgunculuğu, merhametsizliği ve zulmü yasaklamıştır . İslamın gayesi, dünya ve ahirette insanların mutluluğunu, saadet ve selametlerini sağlamaktır.. Gönderilen tüm Peygamberler barışın gerçekleşmesi için çaba harcamışlardır. Özellikle Hz Peygamber, evrensel barışı gerçekleştirmek için gönderilmiştir.
Öte yandan Kur’an-ı Kerim’de savaşla ilgili birkaç ayeti şöyle sıralayabiliriz: “Size savaş açanlarla siz de Allah yolunda savaşın, fakat haksız yere saldırmayın, çünkü Allah haksız yere saldıranları sevmez… Sizi öldürmeye kalkışırlarsa, hemen onları öldürün, kâfirlerin cezası böyledir… Bir fitne kalmayıp din yalnız Allah’ın oluncaya kadar onlarla çarpışın. Eğer vazgeçerlerse, artık düşmanlık ancak zalimlere karşıdır.” (Bakara 2/190-193). Bu ayetlere dikkatlice bakıldığında, savaşa bir nefsi müdafaa zorunluluğu durumunda müracaat edildiği görülmektedir. Ayrıca savaşın kayıtsız-şartsız ve amaçsız yıkıcılığı yerilmiş ve savaşın asıl amacı öncel bir saldırıyı göğüslemek olmuştur.
İslam, barış ve huzur sağlamayı temel amaçları arasında saymakta hatta en önemli amaçları olarak görmektedir. Öyleyse dinden daha çok dindar üzerinde durmak gerekir. Çünkü dini hayata geçiren ve canlandıran insandır. İnsan onu nasıl hayata geçirirse din öyle işlev görür. Din insanın sevgi, saygı, dostluk, hoşgörü gibi duygularıyla canlanırsa barışın; kin, nefret, saldırganlık, önyargı gibi duygularıyla canlanırsa savaşın kaynağı olabilir. Bu anlamda savaş ve barışı dinle değil dindarla ilişkilendirmek gerekir. Günümüzdeki terör saldırılarının islamla alakası yoktur, dini kötü niyetlerine alet ederek islama en büyük zararı vermektedirler. İslamın özü yaşatmak üzerine kurulmuştur. Zorunlu olmadıkça savaşmak yasaklanmıştır.
Bir yanıt yazın