İbadetler

İbadet; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah’a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir. Allah’a ibadet; itaat etmenin ve saygı göstermenin zirvesidir. Kur’ân’da insanların, Allah’a ibadet için yaratıldıkları (Zariyât, 51/56), bütün peygamberlerin, insanları Allah’a ibadete davet ettikleri (el-Bakara, 2/83) bildirilmiştir.
Kur’ân’da ibadet kavramı; tevhid (en-Nisâ, 4/36), itaat (el-Bakara, 2/172), dua (el-Mü’min, 40/60), boyun eğmek (el-Fâtiha, 1/5), iman ve salih amel (en-Nisâ, 4/172-173), Allah’ı tesbih ve secde (el-A’râf, 7/206), Allah’ı bilmek ve tanımak (ez-Zâriyât, 51/56) gibi anlamlarda kullanılmıştır. Bu manalardan hareketle ibadet, geniş anlamıyla İslâm’ın emir ve yasaklarını gözetmeyi ve Allah’ın sınırlarını korumayı ifade eder.
Bir davranışın ibadet olabilmesi için; kişide iman, niyet ve ihlas olması gerekir. İbadetin Allah rızası için yapılması ve İslâm’a uygun olması lazım gelir.

Uygulama itibarıyla geniş manada ibadetler dört kısma ayrılır:

1) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler.
2) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler.
3) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler.
4) Hacca gitmek, cihat etmek gibi hem mal hem de beden ile yapılan ibadetler.

İbadetin Temel İlkeleri;

  • Kur’an ve sünnete uygunluk
  • Niyet
  • İsteklilik ve Samimiyet
  • Gösterişten Uzak Olmak
  • Kolaylık ve Güç Yetirebilirlik

  şeklinde özetlenebilir.

 Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmaktadır;

“Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, sevdiriniz nefret ettirmeyiniz.” (Buharî, İman 29.)

“Din kolaylıktır…” ( Buharî, İman 1-15. )

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere peygamberimiz, dinin özünde bir zorluğun olmadığını bildirmiştir.

İbadet yaparken yalnızca Allah’ın rızasını gözetmeliyiz. Birisine karşı ibadet yapılmaz. Gösteriş için ibadet yapılmaz. İbadetin sürekli olanı güzeldir. Samimiyet, ibadetin temel ilkeleri arasında yer alır. İbadetlerimizi yaparken istekli olmalıyız. İslam dini bize ibadet ederken her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Bu kolaylıkları kullanmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir